RIANN - Kunstbrug
1580
page-template-default,page,page-id-1580,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

LANG LEVE REMBRANDT OP DE KUNSTBRUG

 

RIANN

 

Het Poëtisch Realisme

Aan het prille begin van deze naïeve tak van het Hedendaags Realisme staat Schilder Hermanus.
Toen hij RIANN in 2008 via een kunstenaars forum leerde kennen, konden zij geen van beiden bedenken  dat ze slechts enkele jaren later leven en werk zouden delen.
Vanaf 2011 echter hebben zij samen vorm gegeven aan deze jonge stroming en lieten zij zich gezamenlijk, tot het overlijden van Hermanus in 2017, kennen als de grondleggers van het Poëtisch Realisme 

Het werk van Schilder Hermanus, van origine steendrukker in Utrecht, kenmerkt zich door het decor van de 3 elementen: aarde, water en lucht.
Als schilder heeft hij een lange route afgelegd om zich los te schilderen van bv de Utrechtse school en het werk van bv. Westerik en Zwerver. Later vond hij zijn inspiratie bij  o.a. Berserik, Rustin en Morandi.
Tegen deze achtergrond schilderde Hermanus uiteindelijk zijn eigen gevonden wereld waarbij de verbeelding de hoofdrol speelt.
De schilderijen voldoen veelal niet aan het opgelegde inzicht van academische beginselen zoals perspectief, anatomie en vlakverdeling. Deze principes zijn op een naïeve manier doorbroken in de geest van Henri Rousseau.

In Het werk van RIANN is kleur, vorm en taal van essentieel belang. Lucht en water zijn een grote inspiratie.
Ze heeft grote bewondering voor de eigenzinnigheid van Frida Kahlo en is liefhebber van de versieringen welke in de Art Nouveau te vinden zijn.
Als schilder verbeeldt zij meisjes en jonge vrouwen, die de wereld nog gaan ontdekken.
Vanuit hun veilige innerlijke wereld vol dromen en verwachtingen, tussen verlangen en realiteit, kijken ze de toekomst in. Door de sierlijke omkadering wordt deze naïeve wereld omsloten en samengevoegd tot een klein persoonlijk verhaal waardoor je als toeschouwer mee kan kijken waarbij de combinatie van weten en dromen het werk dat poëtische karakter meegeeft.
Naast het schilderen, maakt zij keramieken beelden, schrijft versjes en gedichten bij het werk heb beiden en maakt gebruik van het beeldmateriaal om verzamelaar objecten en merchandising te maken of te ontwerpen.

Te vroeg heeft Hermanus in 2017 zijn levenswerk moeten staken…. van deze unieke schilder zal geen nieuw werk meer komen. Sinds zijn echter zet RIANN alléén hun beider gedachtegoed voort, zowel in woord als beeld.

 

meer info:

www.schilderhermanus.nl
www.riann.nl