HERBERT WILLEMSMijn kunstzinnige vorming heb ik genoten in Rotterdam en Groningen.

In Rotterdam heb ik een zogenaamde ‘Vorkurs’ gevolgd aan de academie ter plaatse, een Bauhaus-idee dat daar toentertijd omarmd werd.

Daarna bezocht ik in Groningen de Minerva-academie.

Nog later, toen ik in Amsterdam woonde, heb ik jarenlang gewerkt in het atelier van Meggy Poell. Bij haar leerde ik de fijne kneepjes van het vak.

Op dit moment werk ik fulltime als kunstenaar in Haarlem.

Als aanvulling op mijn praktische kennis ben ik cultuurwetenschappen gaan studeren en als afsluiting het boek ‘Een aangename duisterheid’ geschreven. Bovendien is in 2016 het boek ‘Het oog zoekt troost’ verschenen, ‘een gesprek over kunst, schoonheid en troost’. De 4e druk (2019) is uitgevoerd als hardcover, bevat ruim 130 pagina’s en ruim 80 afbeeldingen van eigen werk. Dit boek kan op verzoek toegezonden worden (kosten 14.95 euro excl. verzendkosten van 3.50 euro).

Zonder al te wetenschappelijk te worden, want dan denk ik qua stijl aan iets als synthetisme, noem ik mijn stijl romantisch realistisch. ‘Romantisch’ omdat de  afbeeldingen enigszins ‘losgezongen’ zijn van de werkelijkheid en ‘realistisch’ omdat het afgebeelde figuratief en herkenbaar is.
Het thema van al mijn werk is de door mij zogenoemde ‘heemding’: een gevoel van thuiskomen, van terugkeren naar een plek  waar balans, heelheid en harmonie overheersen en waar verdeeldheid, conflict en verlatenheid uitgebannen zijn. Plekken waar we allemaal naar verlangen en zouden willen zijn. Het woord ‘heemding’ komt in het Nederlands niet voor. Duitsers hebben voor ‘heemding’ een veel beter woord: ‘Heimkehr’. Door dichters en componisten veelvuldig en uitgebreid beschreven en bezongen.
Al mijn werk is gemaakt op panelen en uitgevoerd in olieverf. Panelen zijn minder kwetsbaar en vormen een gladde en dus heel geschikte drager voor gedetailleerd en precies werk.
Olieverf heeft een hoog pigmentgehalte (= kleur), kan goed glacerend (in laagjes) worden opgebracht en is lang nat-in-nat te gebruiken, iets waar ik een grote voorkeur voor heb.
Bovendien maak ik gebruik van een ultramarijnblauwe ondergrond, een imprimatuur, die direct over de gesso-basis aangebracht wordt.